суботу, 14 березня 2015 р.

Алгоритм отримання права на володіння вогнепальною зброєю

Відповідно до чинного законодавства, громадяни України можуть мати у власності у необмеженій кількості наступні види вогнепальної зброї:

Газова зброя
– зброя несмертельної дії, призначена для стрільби газовими патронами, що тимчасово уражають супротивника сльозогінними та дратівними речовинами. Згідно з чинною редакцією наказу МВС №622, такої категорії зброї в правовому полі України уже не існує.

Травматична зброя
– гладкоствольні вогнепальні пістолети і револьвери, призначені для самооборони на невеликій відстані (від 3 до 5 метрів), споряджені набоями несмертельної дії з гумовими метальними снарядами (кулями).

Мисливська вогнепальна гладкоствольна зброя
– одно- або двоствольні, напівавтоматичні або ручного перезаряджання (помпові) гладкоствольні рушниці, з від'ємним або фіксованим магазином чи без нього, з довжиною ствола не менше 45 см, загальною довжиною не менше 80 см. Згідно з наказом МВС №622, ємність магазина має бути до 4 патронів. Придбання цього виду зброї дозволено громадянам України з 21-річного віку.
До цього виду зброї належать одно- та двоствольні рушниці-переломки, помпові рушниці (Сафарі ПН-01, Hatsan Escort, Mossberg 590, Remington 870, Benelli SuperNova тощо), напівавтоматичні рушниці з фіксованим підствольним магазином (Benelli M2, Benelli Vinci, Beretta Ulrika, Mossberg 930 тощо) та напівавтоматичні рушниці з від'ємним коробчатим магазином (Вепр-12, Сайга-12, Молот-12 тощо). Найпоширеніший калібр – 12-й.

Мисливська вогнепальна нарізна зброя
– одно- чи багатозарядні, неавтоматичні, напівавтоматичні або ручного перезаряджання карабіни, гвинтівки та штуцери з фіксованим чи від'ємним магазином або без нього, з довжиною ствола не менше 20 см та загальною довжиною не менше 80 см. Згідно з наказом МВС №622, ємність магазина має бути до 10 патронів. Нарізна вогнепальна зброя на внутрішній поверхні ствола по всій його довжині містить спіралеподібні виїмки (нарізи), які призначені для розкручування кулі в польоті для надання стабільності її траєкторії. Придбання цього виду зброї дозволяється громадянам України з 25-річного віку.
До цього виду зброї належать однозарядні мисливські штуцери, «болтові» гвинтівки, напівавтоматичні карабіни. Найпоширеніші калібри – 5,45 мм, 5,56 мм, 5,6 мм, 7,62 мм.

Послідовність дій:
Видачу дозволів на придбання зброї, її реєстрацію та перереєстрацію здійснюють підрозділи дозвільної системи МВС України. Для отримання дозволу на придбання переліченої зброї необхідно підготувати наступні документи:
Заяву щодо видачі дозволу на придбання зброї на ім'я керівника органу внутрішніх справ за місцем проживання заявника (заповнюється у відділі дозвільної системи МВС).
Картку-заяву (заповнюється у відділі дозвільної системи МВС).
Медичну довідку за формою № 127/o. Повна її вартість – в середньому близько 160 гривень, в залежності від медичного закладу. Медична довідка дійсна протягом трьох років. Корінці про оплату всіх послуг треба зберігати.
Довідку про відсутність судимості. В МВС її видача коштує 90-100 гривень, в приватній юридичній конторі можна замовити дистанційно, з доставкою, за 150-200 грн. Видача потребуватиме від 1 до 12 робочих днів.
Обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути випадково заподіяна третій особі. Страховка на три роки буде коштувати близько 50 гривень.
Тим, хто купує зброю вперше, необхідно пройти ліцензовані стрілецькі курси за програмою МВС в одному зі стрілецько-спортивних клубів, «Товариств сприяння обороні України». Курси будуть коштувати близько 200 гривень, а по їх закінченні видадуть довідку про вивчення матеріальної частини зброї.
Крім того, необхідно сплатити вартість послуг дозвільної системи (близько 50 гривень) із наданням відповідної квитанції.
Видача дозволів на придбання гладкоствольної зброї та її подальша реєстрація здійснюється у районних відділах дозвільної системи. Адресу та контакти відділу дозвільної системи свого району можна дізнатися у районному управлінні внутрішніх справ. Видача дозволів на придбання нарізної та травматичної зброї та подальша її реєстрація здійснюється в обласних (міських) управліннях дозвільної системи.

Володіння травматичною зброєю дозволене в Україні лише певним категоріям громадян – журналістам, народним депутатам, державним службовцям, близьким родичам працівників суду та правоохоронних органів, особам, які беруть участь у кримінальному судочинстві (тобто свідкам, що мають привід турбуватися про своє життя), та громадянам, які беруть участь в охороні громадського порядку та державного кордону, – «дружинникам».
Журналісти, на додачу до вже перелічених документів, мають подавати також довідку з місця роботи, письмове клопотання головного редактора щодо видачі дозволу на ім’я керівника органу внутрішніх справ, копію свідоцтва про державну реєстрацію засобу масової інформації (нотаріально завірену), копію трудової книжки (також нотаріально завірену).
Родичі працівників суду та працівників правоохоронних органів мають додати довідку з місця роботи означеного працівника суду чи правоохоронних органів та документи, які свідчать про ступінь родинних зв’язків із ним.
Особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві, мають додати копію рішення про застосування заходів безпеки, видану органом, що їх здійснює, з зазначенням, на який термін повинна бути видана зброя.
«Дружинники» додають довідку-характеристику від керівника свого громадського формування та органу місцевої влади і мотивоване клопотання від керівника органу внутрішніх справ (або прикордонної застави), на адміністративній території якого громадянин здійснює охорону громадського порядку, щодо необхідності володіння спецзасобом.
Народні депутати мають надати довідку з місця роботи.
Подавши всі необхідні документи, ви протягом місяця отримуєте дозвіл на придбання зброї (бланк суворої звітності з трьох частин: першу одразу залишає собі МВС, з двома останніми йдете до магазину та купуєте зброю; магазин залишає собі другу частину, а в третю продавці вписують характеристики придбаної зброї і віддають вам). Термін дії дозволу на придбання – 3 місяці.

Протягом 10 днів після придбання зброї її необхідно зареєструвати, звернувшись до того ж підрозділу дозвільної системи, який видав дозвіл на придбання зброї, надавши корінець дозволу, де зазначені характеристики зброї, а також дві фотокартки розміром 3х4 см. Сплативши 100 гривень за виготовлення картки, протягом двох тижнів отримуєте, нарешті, остаточний документ – дозвіл на зберігання та носіння зброї.
Маючи на руках дозвіл на зброю, необхідно провести її контрольний відстріл для внесення результатів до бази МВС. При собі треба мати власне зброю, дозвіл на неї, паспорт і три штатні патрони.

В окремих випадках ви можете придбати в магазині зброю, яка вже пройшла контрольний відстріл (про що вам в магазині видадуть відповідну довідку).

Необхідно пам'ятати, що зброя, бойові припаси до неї, основні частини зброї, що належать громадянам, мають зберігатися в металевих ящиках, сейфах, спеціально виготовлених для зберігання зброї, за місцем їх постійного проживання.

Немає коментарів:

Дописати коментар