пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

Для кого війна — для кого мати рідна


  Зона АТО, не дивлячись на підтримку держави, надалі потребує допомоги. Непосильними зусиллями її надають волонтери громадських організацій і рухів, прості громадяни, підприємці, меценати. Поки одні безкорисливо надають допомогу, інші наживаються на цьому. Згадаймо, як львівські “підприємці” продавали неякісні бронежелети, які відправлялись воякам на схід. Зусиллями активістів ця афера була розкрита, сподіваємось винні в цьому, без сумніву важкому злочині, будуть покарані.
  Жодна організація не хоче потрапити у ситуацію, коли люди, з якими ведуться справи, безвідповідально ставляться до співпраці. І це в умовах, коли кожна копійка чи будь-яка допомога на вагу золота. На Сокальщині, як і в усій Львівській області,  проходить акція “Авто для АТО”, в межах якої проводиться збір коштів на автомобілі для вояків, що несуть службу на сході України в зоні ведення Антиретористичної операції. Волонтерам Громадського формування “Самооборона майдану 10 сотня” вдалося зібрати відповідну суму і знайти машину. В найкоротші терміни 7-місний автомобіль КІА Карнівал 2001 року випуску був придбаний в підриємця зі Львова (Хміль Зеновій іванович) і доставлений в Сокаль (відстань 80 км). Його завантажили допомогою. Крім того, автомобль мав доставити до Києва бійців з Національної гвардії. Вже зі столиці авто мало потрапити в зону АТО на схід. На жаль автомобіль, проїхавши зі Сокаля близько 140 км, заглох у районі Ковеля. Усі спроби його завести результату не дали.
 
На допомогу прийшли ковельскі підприємці і активісти. Машину доправили на СТО, в якому був  проведений техогляд. В ході огляду в системі охолодження дизеля виявлена викрутка, якою застопорений термостат. Вердикт мотористів був сумним — двигун автомобіля виведений з ладу. Його ремонт обійдеться дорожче, ніж заміна на ідентичний. Зараз авто перебуває на стоянці в Ковелі.
  Активісти Громадського формування “Самооборона майдану 10 сотня” відразу звернулись до підприємця З.І.Хміля із претензіями. Проте він і слухати не хоче, аргументуючи, що на вживані автомобілі гарантії не надаються. На компроміс, небідна за сучасними мірками людина, яка є власником ресторану, автошроту тощо, не йде. Зрештою, взагалі відмовився спілкуватися, переклавши відповідальність за поломку на волонтерів.
  Дана історія не була б настільки сумною, якби чоловік, який продав цю машину, не знав, для кого вона призначалась. Цей факт був зазначений в розписці, яку пан Хміль підписав власноруч. Тут чітко вказано, що автомобіль призначався для відправки в зону АТО. Ось так і наживаються недобросовісні ділки на важкій ситуації в державі. Правду кажуть люди: “Для кого війна — для кого мати рідна”. Активісти в свою чергу просять підтримки в громадськості і надіються, що суспільний тиск на недобросовісного ділка дасть можливість вийти достойно з даної ситуації. Відтак, чесні підприємці та люди співпрацювати з паном Хмільом взагалі відмовляться. Волонтери вірять, що таких нечесних осіб стане менше. Їх потрібно виявляти і публічно ганьбити.
  Зрештою, тішить той факт, що світ, як кажуть, не без добрих людей. Хочеться висловити вдячність усім, хто допоміг в згаданій вище ситуації. Це жителі Ковеля (Волинської області) — підприємці і активісти. Вони (через скромність) бажали залишитись інкогніто. Проте, назвемо бодай їх імена: це — підприємець пан Микола, власник автомайстерні (район “Текіли”) пан Василь, автивісти Володимир і Олександр, і усі автомайстри. За всі турботи вони не взяли жодної копійки і всіляко сприяли в розв'язанні проблеми. Щиро подяка їм за допомогу!
  Нагадаємо, що акція “Авто для АТО” продовжується. Збір коштів проводиться щонеділі в наметі на майдані в центрі Сокаля, щодня — в офісі районної організації ”Всеукраїнського волонтерсього руху” по вул.Шашкевича, 113 (навпроти відділу освіти, над апеткою, 2 поверх). Також в місті триває акція “Сокальщина для захисників України”. В її ході проводиться збір продуктів харчування, засобів гігієни, медикаментів, білизни тощо. В магазинах та інших закладах розставлені скриньки для збору коштів. ГФ “Самооборона майдану 10 сотня” має рахунок в ЦФ ПАТ «Кредо банк», код ЄДРПОУ 39295858, МФО 325365, р/р №2600701535133 або номер картки 5168017415103606.


Активісти ГФ "10 сотня самооборони майдану"


P.S.: Просимо всіх небайдужих підтримати наш пікет у суботу 9 серпня об 11. 00 за адресою м. Львів, вул. Апостола Данила,11, саме тут знаходиться підприємство пана Зеника. 



1 коментар: